Els nostres valors

Els sector vitivin铆cola catal脿 dona resposta a molts dels objectius de desenvolupament sostenible a partir dels seus valors i les seves actuacions.

Objectius de desenvolupament sostenible

3

Salut i benestar

6

Aigua neta
i sanejament

7

Energia asequible
i no contaminant

8

Treball decent i creixement econ貌mic

9

Ind煤stria, innovaci贸 i infraestructura

12

Producci贸 i consum responsables

13

Acci贸
pel clima

15

Vida d鈥檈cosistemes terrestres

17

Aliances per
aconseguir
objectius

Sostenibilitat

Viticultura i vins ecol貌gics

El 51,2% de les vinyes de Catalunya ja es treballen de manera ecol貌gica posicionant a Catalunya com una regi贸 l铆der a nivell mundial del cultiu ecol貌gic. Aix铆 ho recull l鈥檌nforme 2022 sobre la producci贸 agr脿ria del pa铆s, que tamb茅 apunta que la vinya 茅s el cultiu ecol貌gic m茅s desenvolupat al territori.

Varietats aut貌ctones

Cada territori t茅 les varietats que millor s鈥檃dapten a les seves caracter铆stiques essent algunes d鈥檈lles nom茅s plantades a Catalunya: 茅s el cas del Xarel路lo al Pened茅s.

Viticultura regenerativa

La viticultura regenerativa te per objectiu recuperar la vida als s貌ls imitant la natura. Com m茅s biodiversitat es troba en un s貌l, mes capacitat tenen de capturar el CO2 atmosf猫ric i millora la qualitat de la vinya i el ra茂m produit.

La sostenibilitat social

Tant per la seva cura com pel labori贸s proc茅s d鈥檈laboraci贸 del vi cal una important intervenci贸 humana el que fa que sigui un important generador de llocs de treball.

Tant per la seva cura com pel labori贸s proc茅s d鈥檈laboraci贸 del vi cal una important intervenci贸 humana el que fa que sigui un important generador de llocs de treball.

Aquests dos fets fan que es generin unes sinergies quasi b茅 inexistents en altres cultius, posant de manifest els valors, la tradici贸 i la import脿ncia del sector a Catalunya.

Pel que fa a la representaci贸 del PIB de Catalunya, el sector vitivin铆cola aporta gaireb茅 el 2% del total, mantenint i generant aproximadament el 2% de la feina equivalent a temps complet. Aix貌 es tradueix en m茅s 61.300 treballadors totals, incloent els efectes directes, indirectes i indu茂ts.

Qualitat

L鈥檃posta del vi catal脿 per la qualitat 茅s producte d鈥檜na tradici贸 lligada a la m脿xima exig猫ncia que est脿 certificada pels segells de qualitats m茅s exigents. Les 12 denominacions d鈥檕rigen juntament amb la denominaci贸 de Vins de Finca, certificades per agents externs s贸n garantia de la m茅s alta qualitat.

Diversitat

Territorial

A Catalunya la vinya es conrea des del nivell del mar fins a 1.700 metres d鈥檃l莽ada. Les 12 denominacions d鈥檕rigen catalanes s贸n un segell de garantia que permet al consumidor tenir acc茅s a diferents expressions d鈥檜n territori divers en varietats, s貌ls i tradici贸.

Varietal

Amb 31 varietats blanques i 28 de negres autoritzades per la seva plantaci贸, a Catalunya hi conviuen varietats tradicionalment mediterr脿nies com la Garnatxa amb varietats lligades al territori com la Xarel路lo o el Trepat. Tot i aix貌 els cellers catalans segueixen fent arqueologia varietal per recuperar varietats en perill d鈥檈xtinci贸 que donin cada vegada m茅s singularitat als vins catalans.

varietat

Varietats de ra茂m

Macabeu, Xarel路lo, Parellada, Garnatxa Blanca, Moscatell

VARIETATS BLANQUES AUTORITZADES

Garnatxa negra, Carinyena, Trepat, Sumoll, Garnatxa Peluda

VARIETATS NEGRES AUTORITZADES