Els sector vitivinícola català dona resposta a molts dels objectius de desenvolupament sostenible a partir dels seus valors i les seves actuacions.
.
Els nostres valors
Llisca
Objectius de desenvolupament sostenible
Salut i benestar
Aigua neta
i sanejament
Energia asequible
i no contaminant
Treball decent i creixement econòmic
Indústria, innovació i infraestructura
Producció i consum responsables
Acció
pel clima
Vida d’ecosistemes terrestres
Aliances per
aconseguir
objectius
Sostenibilitat
Viticultura i vins ecològics
El 51,2% de les vinyes de Catalunya ja es treballen de manera ecològica posicionant a Catalunya com una regió líder a nivell mundial del cultiu ecològic. Així ho recull l’informe 2022 sobre la producció agrària del país, que també apunta que la vinya és el cultiu ecològic més desenvolupat al territori.
Varietats autòctones
Cada territori té les varietats que millor s’adapten a les seves característiques essent algunes d’elles només plantades a Catalunya: és el cas del Xarel·lo al Penedés.
Viticultura regenerativa
La viticultura regenerativa te per objectiu recuperar la vida als sòls imitant la natura. Com més biodiversitat es troba en un sòl, mes capacitat tenen de capturar el CO2 atmosfèric i millora la qualitat de la vinya i el raïm produit.
La sostenibilitat social
Tant per la seva cura com pel laboriós procés d’elaboració del vi cal una important intervenció humana el que fa que sigui un important generador de llocs de treball.
Tant per la seva cura com pel laboriós procés d’elaboració del vi cal una important intervenció humana el que fa que sigui un important generador de llocs de treball.
Aquests dos fets fan que es generin unes sinergies quasi bé inexistents en altres cultius, posant de manifest els valors, la tradició i la importància del sector a Catalunya.
Pel que fa a la representació del PIB de Catalunya, el sector vitivinícola aporta gairebé el 2% del total, mantenint i generant aproximadament el 2% de la feina equivalent a temps complet. Això es tradueix en més 61.300 treballadors totals, incloent els efectes directes, indirectes i induïts.
Qualitat
L’aposta del vi català per la qualitat és producte d’una tradició lligada a la màxima exigència que està certificada pels segells de qualitats més exigents. Les 12 denominacions d’origen juntament amb la denominació de Vins de Finca, certificades per agents externs són garantia de la més alta qualitat.
Diversitat
Territorial
A Catalunya la vinya es conrea des del nivell del mar fins a 1.700 metres d’alçada. Les 12 denominacions d’origen catalanes són un segell de garantia que permet al consumidor tenir accés a diferents expressions d’un territori divers en varietats, sòls i tradició.
Varietal
Amb 31 varietats blanques i 28 de negres autoritzades per la seva plantació, a Catalunya hi conviuen varietats tradicionalment mediterrànies com la Garnatxa amb varietats lligades al territori com la Xarel·lo o el Trepat. Tot i això els cellers catalans segueixen fent arqueologia varietal per recuperar varietats en perill d’extinció que donin cada vegada més singularitat als vins catalans.
Varietats de raïm
Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Garnatxa Blanca, Moscatell
VARIETATS BLANQUES AUTORITZADES
Garnatxa negra, Carinyena, Trepat, Sumoll, Garnatxa Peluda
VARIETATS NEGRES AUTORITZADES
Climàtica
Tot i ser un país petit, Catalunya té un clima molt divers, des del mediterrani litoral al continental o d’alta muntanya.
Terrer
De les pissarres del Priorat a les terres calcàries i profundes del Penedès a Catalunya trobem una diversitat de sòls que fan que els nostres vins parlin de la terra d’on han nascut. És aquesta riquesa, juntament amb unes arrels profundes que van a buscar l’aigua del subsòl el que fan que la vinya catalana aporti als nostres vins els matisos que permetin viatjar a través del territori català amb els 5 sentits.
Tradició, recerca i innovació
Els antecedents
Els primers vestigis de la presencia de vinya a Catalunya es remunten al segle VII aC al Penedès. Des d’aleshores i fins ara, diferents civilitzacions han conreat i millorat el conreu de la vinya i l’elaboració de vins el que fa que la cultura i coneixement en tots els processos que comporta el procés formin part de la nostra cultura.
La tradició històrica però no comporta que el sector deixi d’innovar i utilitzi les noves tècniques i tecnologies per millorar el producte.
Un primer exemple en l’època moderna el trobem el 1903 amb la creació de les estacions enològiques, espais dedicats a la formació i investigació.
Els projectes
Actualment s’estan realitzant al llarg de les diferents Denominacions d’Origen catalanes multitud de projectes i actuacions amb l’objectiu de millorar la competitivitat del sector vitivinícola català, en els àmbits de la sostenibilitat, digitallització i la creació de nous productes i serveis.
En l’àmbit de la sostenibilitat els principals eixos son la lluita contra el canvi climàtic, l’increment de la biodiversitat i l’economia circular.
La digitalització és un element clau per la millora de la gestió de la vinya i els cellers. Tecnologies com la Inteligencia Artificial aplicada als sistemes de suport a la decisió, la robòtica en vinya i celler o el blockchain son elements amb els que ja es treballa en diferents proves pilot.
Pel que fa nous productes i serveis, es treballa en la recuperació de varietats autòctones ancestrals, la reducció del grau alcohòlic dels vins o en la creació de noves tipologies de packaging.