L’INCAVI presenta el projecte tecnològic per una digitalització eficient del sector del vi en el Centre Blockchain de Catalunya

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) presenta la seva estratègia tecnològica basada en la tecnologia Blockchain en el BxCat Alimentació, una jornada dedicada a l'aplicació d’aquesta tecnologia en el sector agroalimentari.

04/10/2023

12:00

Actualitat / Inici / L’INCAVI presenta el projecte tecnològic per una digitalització eficient del sector del vi en el Centre Blockchain de Catalunya

La directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, ha participat avui en el BxCat Alimentació, per presentar l’estratègia de la institució per promoure la digitalització del sector vitivinícola a Catalunya gràcies a l’aplicació de la tecnologia Blockchain, una tecnologia que permet abordar els principals reptes del sector: assegurar la democratització del sistema, el reforç de la qualitat i la garantia d’origen i la reducció de les càrregues administratives associades a l’auditoria anual dels cellers. Les jornades, organitzades pel Centre Blockchain de Catalunya, han estat inaugurades pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia.

Balcells, durant la seva presentació titulada “Blockchain: protegint la cadena de valor del vi” ha explicat el cas d’ús aplicat al sector vitivinícola amb aquesta tecnologia. “A Catalunya, des de l’INCAVI-DACC apostem per l’aplicació del Blockchain perquè permet abordar els principals reptes i la transformació del sector vitivinícola vinculada a la digitalització i a les millors relacions que aquesta proporciona. Al mateix temps, permet reforçar la traçabilitat i la genuïnitat del producte i la simplificació dels tràmits administratius”, ha destacat Alba Balcells.

Millorar l’eficiència de la digitalització del sector

El projecte que promou l’INCAVI-DACC en el marc del pla estratègic #HoritzóINCAVI2025 passa per unificar en una sola plataforma el conjunt dels agents que intervenen en la cadena de valor de la producció vitivinícola, des dels viticultors fins al consumidor final passant pels cellers, les entitats certificadores acreditades i les denominacions d’origen. L’objectiu és relacionar les accions realitzades per cada actor i facilitar la comunicació entre ells gràcies a l’automatització i la interconnexió de processos per tal d’oferir al consumidor una major traçabilitat i un grau d’informació superior. Al mateix temps, aquesta tecnologia permetrà avançar en termes de desburocratització i simplificació de les obligacions dels cellers amb l’administració pública, que veuran reduïdes les càrregues administratives associades a l’auditoria anual.

L’aplicació d’aquesta metodologia innovadora s’ha plantejat inicialment en un pilot amb els Vins de Finca Qualificada i en el marc dels projectes Localvino2 i 3 elaborats amb diferents agents del sector (INNOVI, DO’s, consultores tecnològiques i operadors) L’aposta de l’INCAVI és que aquest projecte constitueixi un model escalable a tot el sistema d’elaboració de vi de Catalunya.

La digitalització forma part dels projectes de l’estratègia #HoritzóINCAVI2025 que busca oferir solucions estratègiques als diferents elements de la cadena del valor del vi català i la tecnologia blockchain és una derivada de la digitalització del sector.