L’excel·lència del vi català, reconeguda a Itàlia

29/02/2024

19:09

Actualitat / Inici / L’excel·lència del vi català, reconeguda a Itàlia

 L’INCAVI amb la col·laboració de la Delegació del Govern a Itàlia organitza una masterclass per presentar el projecte dels vins de finca qualificada a la ciutat eterna

En el marc de la Rome Wine Expo, que se celebra a la capital italiana del 2 al 4 de març, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la delegació del Govern a Itàlia han organitzat una masterclass sobre el projecte dels vins de finca qualificada que inclou un tast de 6 vins que compten amb aquesta distinció que atorga la Generalitat de Catalunya.

L’acció, que se celebra el diumenge 3 de març a la tarda, suposa una molt bona oportunitat per explicar a la resta del món els trets que distingeixen els vins que es troben al vèrtex qualitatiu del sector del vi a Catalunya i que els professionals assistents a la fira internacional puguin conèixer el projecte dels vins de finca qualificada. Així, després de la introducció del delegat de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizzi, i de la ponència de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, sobre l’impuls dels vins de finca qualificada en el marc de l’agenda estratègica de la principal institució de la vinya i el vi a Catalunya, tindrà lloc un tast conduït pel sommelier de l’Associació Catalana de Sommeliers, Marc Greco. Els sis vins seleccionats per aquesta ocasió seran: Raïms de la Immortalitat, de Torre del Veguer; Avi Ton d’Eudald Massana; Coma Blanca de Mas d’en Gil; Teixar de Vinyes Domènech; Vd’O2 d’Olivardots; i, Clos Mogador.

D’altra banda, durant els tres dies que dura la fira, la delegació del Govern a Itàlia ha fet possible un espai de vi català amb una mostra de vins amb representació de 5 denominacions d’origen diferents.

El projecte dels Vins de Finca Qualificada

El vins de finca qualificada són un element nuclear de l’acció de l’INCAVI i, per això, estan inclosos al full de ruta #HoritzóINCAVI2025. Fa un any i mig, que va tenir lloc la presentació del nou impuls al projecte i des de llavors s’han incorporat 7 nou vins a la llista de distingits. Actualment, hi ha reconeguts 19 vins.

Els vins de finca qualificada representen els vins insígnia de Catalunya, símbol d’un fort arrelament a un territori concret. Però no només beneficia els vins i cellers distingits, sinó que aquests vins dignifiquen i posen en valor tot el sector del vi a Catalunya. Motiu pel qual son un clar exemple per millorar el posicionament del vi català en mercats clau de tot el món. A banda d’aquest tast a Roma, el projecte dels vins de finca qualificada viatjarà al maig a Suïssa i també protagonitzarà un cicle de 4 tastos arreu de Catalunya amb l’Associació Catalana de Sommeliers.