Els cellers catalans projecten el seu potencial comercial a la fira ProWein

08/03/2024

15:24

Actualitat / Inici / Els cellers catalans projecten el seu potencial comercial a la fira ProWein

Més de 90 cellers catalans participen a la ProWein sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” en el Pavelló Catalunya que organitza el Departament d’Acció Climàtica mitjançant Prodeca

El Pavelló Catalunya comptarà amb un espai de mostra de productes de les empreses catalanes, que enguany girarà al voltant dels vins dolços

Catalunya participa per primera vegada a ProWine Goes City, un esdeveniment de networking que se celebra en paral·lel a la fira i que va dirigit al públic professional alemany

ProWine és la principal fira del món especialitzada en vi i porta d’entrada al mercat europeu

Prowein 2023

Participants de la fira ProWein 2023 

Els vins catalans lluiran amb força un any més a la ProWein, la principal fira dedicada al sector del vi del món, que se celebra a Düsseldorf (Alemanya) del 10 al 12 de març. Prop de 120 cellers catalans participen a l’esdeveniment, 90 dels quals al Pavelló Catalunya, sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” que organitza el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, Agenda Rural, mitjançant Prodeca, la Promotora dels Aliments Catalans.

ProWine és una de les fires especialitzades més importants del món i Alemanya és porta d’entrada al mercat europeu, pel que les empreses catalanes participants tindran l’oportunitat de presentar els seus vins i espumosos a més dels 50.000 visitants professionals provinents de més de 140 països que s’esperen enguany.

L’estand institucional de Catalunya comptarà amb més de 650m2 per mostrar el potencial del sector del vi del país, amb la presència de cellers de les 12 denominacions d’origen catalanes, en un mercat estratègic pel sector agroalimentari català. Com a novetat, enguany s’ha inclòs un espai destinat a mostrar una categoria de vins catalans i present a la fira, en aquesta edició, s’ha escollit el segment de vins dolços.

Els cellers catalans participants a ProWein al Pavelló Catalunya:

·       ACÚSTIC CELLER

·       AECAVA

·       AGUSTÍ TORELLÓ MATA

·       ALBET I NOYA

·       ALSINA & SARDÀ

·       ALTA ALELLA · CELLER DE LES AUS

·       ALTAVINS VITICULTORS

·       AVGVSTVS FORVM

·       AVINYÓ VINYATERS

·       BELL CROS

·       BIELSA RUANO

·       BODEGAS YZAGUIRRE

·       BOLET ORGANIC WINES

·       BUIL & GINE

·       CAL BESSÓ-ENCASTELL

·       CANALS NADAL

·       CARLES ANDREU

·       CASA MARIOL

·       CASTELL D’AGE

·       CASTELL DEL REMEI

·       CASTELL D’ENCUS

·       CASTELL D’OR

·       CAVA PERE MATA

·       CAVES MIQUEL PONS

·       CELLER AIXALÀ ALCAIT

·       CELLER BALAGUER I CABRÉ

·       CELLER BALART

·       CELLER CEDÓ ANGUERA

·       CELLER EUDALD MASSANA

·       CELLER GRAU I GRAU

·       CELLER JAN VIDAL

·       CELLER JORDI MIRÓ

·       CELLER LAURONA

·       CELLER MAS BLANC

·       CELLER VIDBERTUS

·       CELLER XAVIER CLÚA

·       CELLERS UNIÓ

·       CLOS FIGUERAS

·       CLOS MONTBLANC

·       CLOS PONS

·       COFAMA

·       COSTERS DEL PRIORAT

·       COVIDES

·       DE MULLER

·       DO MONTSANT

·       DOMENIO

·       EDETÀRIA

·       EDUARDO GARZA

·       EMPORDÀLIA

·       ESPELT VITICULTORS

·       FERRER BOBET

·       FINCA CA N’ESTELLA

·       GATELL

·       GIRO RIBOT

·       GLASS CANNED WINES

·       HERETAT MASCORRUBÍ

·       JOSEP GRAU VITICULTOR

·       JOSEP MASACHS

·       LA CONRERIA D’SCALA DEI

·       LA MADRE VERMOUTH

·       LA VINYETA

·       LAGRAVERA

·       LLOPART

·       LOXAREL

·       MAS D’EN GIL

·       MAS DOIX

·       MAS RODÓ

·       MASCARÓ

·       MASET

·       MONASTELL

·       MONTESQUIUS

·       MUSCÀNDIA

·       NAVERAN

·       OLIVER VITICULTORS

·       ORTO VINS

·       PARATÓ

·       SABATÉ I COCA

·       SANGENIS I VAQUÉ

·       TERRA DE GARNATXES

·       TERRA REMOTA

·       TOMÀS CUSINÉ

·       TORELLÓ VITICULTORS

·       TORRE DEL VEGUER

·       TORREBLANCA

·       U MES U

·       VALL LLACH

·       VINÍCOLA DEL PRIORAT

·       VINYA ESCUDÉ

·       VINYES DELS ASPRES

·       VINYES DOMENECH

·       WINEINTUBE

El director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i la directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, visitaran la fira els diumenge 10 de març i podran valorar amb els cellers participants l’impacte comercial de la participació en aquesta fira.

La web catalanwines.com es desplega amb més continguts, audiovisuals i idiomes

Fa tot just un any de la presentació del portal internacional catalanwines.com a ProWein Düsseldurf. Aquesta eina digital estratègica, per la divulgació del vi català, que l’INCAVI ha posat a disposició del sector, amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme i Prodeca, fomenta el coneixement de Catalunya com a referència mundial de vins i vinyes a través de les seccions: la història, les DO’s, l’enoturisme, entre d’altres. Aquesta finestra del vi català al món, que es va crear donant compliment al pla estratègic #HoritzóINCAVI2025, ha evolucionat en diferents fases durant aquest període amb noves ampliacions, com la secció de valors i un aprofundiment en les fites històriques del vi català.

Ara, al llarg del 2024, aquesta web internacional desplegarà una tercera fase amb nous continguts i amb nous formats. D’una banda, es crearan seccions noves, com el de les varietats més representatives de Catalunya i es facilitarà l’accés i s’ampliaran alguns continguts ja existents al web, i que responen a projectes estratègics de la institució, com els Vins de Finca Qualificada; i, de l’altra, es potenciaran els continguts audiovisuals amb els materials de la campanya Catalunya, on el vi és cultura i altres materials perquè els docents, estudiants o amants del vi es puguin descarregar. Per últim, i per tal d’arribar a més públics, més enllà de les nostres fronteres, s’habilitarà un nou idioma de consulta: el francès.

ProWein, un espai per establir i consolidar contactes comercials

De periodicitat anual, la ProWein és una fira adreçada a públic exclusivament professional. Enguany, i per primera vegada, Catalunya participa al ProWein Goes City, un esdeveniment exclusiu promocional que s’organitza en paral·lel a la fira i que té com a objectiu ser una plataforma de networking entre el professionals del vi i consumidors alemanys.

Així, tres cellers catalans (Casa Mariol, Clos Montblanc i Coca i Fitó) participaran a la jornada inaugural, que se celebra aquest dijous 7 de març al Classic Remise Düsseldorf, al centre de la ciutat. Els productes d’aquests cellers catalans formaran part del tast d’una selecció de vins internacionals, juntament amb referències de Haut Médoc i Moselle (França), Bolívia, La Rioja (Espanya), Baden i Franconia (Alemanya) i Eslovènia.

Alemanya, principal mercat per als vins catalans

El mercat internacional forma part de l’ADN del vi català. L’any passat, va exportar per valor de 624M€ i prop de 220.000Tn a més de 150 mercats internacionals.El sector del vi català, amb un lleuger descens respecte l’any anterior (-1,28% en valor i -2,04% en volum) i se situa com el cinquè sector exportador de l’agroalimentari català.

En l’àmbit internacional, el subsector del cava s’ha consolidat com a motor del sector del vi amb més del 50% del valor i 57% del volum exportat del total del sector, afavorit per la l’interès creixent del consumidor arreu del món pels escumosos. Així mateix, incrementa en valor(2,35%) i creix en volum (1,84%), per la davallada de les exportacions a quatre dels mercats més importants, doncs representen el 22,12% del valor de les exportacions del vi tranquil. Concretament, són els Estats Units (-19,48%), Japó (-12,60%), França (-16,15%) i Xina (-24,18%). Aquest descens en el consum és, de fet, una tendència a nivell mundial, segons dades d’OeMv.

En aquest context, i en el marc que els aliments catalans d’apostar per mercats més pròxims i estables, com els europeus, Alemanya s’ha convertit en el primer país de destí, amb una quota de mercat de 12,15%, el que suposa prop de 75M€ exportat. Per a tots aquests motius, ProWein és la porta d’entrada a altres mercats europeus per a moltes empreses vitivinícoles catalanes. La preferència per a vins de la mateixa UE, vins amb DOP o IGP i vins varietals fa que els cellers catalans siguin especialment apreciats al mercat europeu.