Nova normativa europea sobre l’etiquetatge dels productes vitivinícoles

Està prevista una nova jornada informativa d’aquí uns setmanes quan s’hagi dictat normativa de desenvolupament.

23/06/2023

09:42

Actualitat / Inici / Nova normativa europea sobre l’etiquetatge dels productes vitivinícoles

A partir del 8 de desembre de 2023, el Reglament (UE) 2021/2117, que modifica l’anterior Reglament (UE) 1308/2013, obligarà a indicar la llista d’ingredients i la informació nutricional completa a l’envàs dels productes vitivinícoles i en el mateix camp visual que la resta d’indicacions obligatòries. L’Institut Català de la Vinya i el Vi ha volgut recopilar la informació existent a dia d’avui sobre la nova reforma europea i donar resposta a tots els dubtes que des del sector vitivinícola s’han traslladat a l’INCAVI i a Prodeca.

En concret, i pel que fa la llista ingredients, la normativa diu que es pot indicar a l’etiqueta física o per mitjans electrònics, com seria en un codi QR. Això sí, l’ús d’aquest últim sistema implica la prohibició de recopilar i fer seguiment de les dades d’usuaris que ho consultessin, i tampoc permetria afegir cap tipus d’informació comercial. A més, si es comunica per mitjans electrònics, els al·lèrgens (sulfits) han de mantenir-se a l’etiqueta física.

Pel que fa a la informació nutricional completa, aquesta podria anar també indicada a través de mitjans electrònics, excepte el cas del valor energètic que sempre hauria de constar a l’etiqueta física, en KJ i Kcal i per 100ml, acompanyat de la lletra: ‘e’’ Aquesta informació, inclòs el codi QR, hauria d’anar indicat en el mateix camp visual que la resta d’indicacions obligatòries.

Els vins que hagin estat elaborats i etiquetats abans del 8 de desembre de 2023 es podran comercialitzar fins a acabar existències però, en canvi, pel que fa a l’etiquetatge dels vins d’anyades anteriors i donat que l’operador no disposa de tota la informació d’ingredients dels proveïdors, no està resolt encara com poder completar l’etiqueta. En aquest sentit, s’espera una modificació del reglament europeu de base ja que des de Catalunya s’han fet arribar diferents esmenes.

La jornada, que s’ha dut a terme per mitjans telemàtics, ha suscitat molt d’interès i ha comptat amb la presència de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, qui ha volgut traslladar un missatge als més de 300 professionals del sector que s’han inscrit: “És també, en moments de canvis promoguts per la normativa europea com aquests, quan és fa evident la necessitat d’acompanyar el sector en la seva adaptacióPer això en el marc de l’#HoritzóINCAVI2025 s’amplien les funcions de l’Institut en allò relatiu a l’exercici de la formació adreçada al sector. L’INCAVI LAB, amb les dues seus de Reus i Vilafranca, s’ha preparat per poder oferir les solucions analítiques necessàries per tal de donar resposta a la composició i valor energètic del vi davant de l’obligatorietat de les noves normes europees.”