Actualitat / Inici /
En el context del Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, en col·laboració amb Agromillora, està aprofundint en l’estudi de noves varietats de raïm resistents. Aquesta investigació té com a objectiu fonamental la reducció de l’ús de productes fitosanitaris i l’abordatge proactiu dels desafiaments que emergeixen com a conseqüència del canvi climàtic. Des de l’any 2018, s’ha dut a terme una laboriosa implementació de camps experimentals que abasten diverses àrees vitivinícoles, mitjançant una minuciosa avaluació de varietats híbrides en relació amb paràmetres històrics consolidats.
L’essència fonamental d’aquesta iniciativa radica en la seva contribució a l’adopció d’una pràctica vitivinícola més sostenible i en harmonia amb l’entorn, al mateix temps que s’identifiquen les varietats que millor s’ajusten als desafiaments contemporanis. La resistència a malalties com el míldiu i l’oïdi emergeix com una prioritat ineludible, i mitjançant una detinguda investigació en les noves varietats, s’intenta minimitzar la dependència de productes fitosanitaris. Paral·lelament, l’anàlisi de les característiques agronòmiques i el potencial enològic d’aquestes varietats permetrà la identificació precisa de les opcions més prometedores per a cadascuna de les denominacions d’origen catalanes.
Mitjançant aquesta estreta col·laboració, es promou activament la creació d’un futur vitivinícola més sostenible i ple de possibilitats.