L’INCAVI
Centre Públic d'Investigació al servei de l'activitat productiva vitícola i enològica nacional
Les estacions enològiques de Vilafranca i Reus van continuar la seva comesa durant el segle XX d’acompanyar el sector vitivinícola català.
Amb la restitució de la Generalitat de Catalunya, el Departament d’Agricultura va assumir les competències d’aquestes institucions. El 8 d’abril del 1980, se crea l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) “… amb la finalitat de realitzar una acció especialitzada en matèria de viticultura i enologia”.
Jaume Ciurana va ser-ne el primer director (1980 – 1984). Entrats al segle XXI, els directors han estat Joan Aguado (2004 – 2009), Oriol Guevara (2009 – 2011), Jordi Bort (2011 – 2016), Salvador Puig, (2016 – 2021) i, finalment, la directora actual, Alba Balcells.
[Dubte: posar-los tots?]
Actualment, l’INCAVI lidera un sector dinàmic, que atesora les arrels mil·lenaries però que a la vegada projecta avantguardisme. Les seves principals activitats giren entorn a la difusió, projectes de recerca i desenvolupament, transferència tecnològica, formació continuada, controls de qualitat i acompanyaments en l’exportació.
La primera seu de l’INCAVI fou l’antiga Estació Enològica de Vilafranca del Penedès. L’INCAVI no només va vetllar pel llegat d’aquesta institució, sinó que les pròpies instal·lacions que havien servit per formar a propietaris i viticultors a principis de segle, van ser modernitzades i actualitzades per oferir la mateixa voluntat de formació i acompanyament. L’any XXXX , l’INCAVI va estrenar una nova seu, també ubicada a Vilafranca del Penedès. A Reus, paral·lelament, també a l’antiga Estació Enològica, l’INCAVI disposa dels laboratoris i altres espais i actúa com a subseu territorial.
Jaume Ciurana és una de les peces clau que exemplifica la voluntat de l’INCAVI com a eina estratègica de país de vins. Nascut a Barcelona però d’arrels a Falset, va estudiar farmacia i enologia a França. Va iniciar la carrera professional a Masia Bach, i posteriorment a Codorniu. De seguida va passar a liderar l’INCAVI des de la seva fundació.
Influenciat pel seu passat en formar part de l’associacionisme del boy scout, creia que la pedagodia servia per acosenguir persones amb esperit crític i compromeses. És per això que en el seu lideratge de la voluntat formativa de l’INCAVI aconsegueix fites com la creació de la Facultat d’Enologia de la URV al 1991, institució oficial que podia formar a enòlegs des de Catalunya. Finalment, amb l’objectiu de difondre les qualitat del vi català, va crear la Mostra de Vins i Caves de Catalunya al mateix 1980, una fira en aquell moment completament innovadora: connectar l’elaborador i client final.