El GTEVE celebra la seva 37a jornada amb la mirada posada en la innovació i la sostenibilitat vitivinícola

09/05/2025

10:29

Actualitat / Inici / El GTEVE celebra la seva 37a jornada amb la mirada posada en la innovació i la sostenibilitat vitivinícola

  • El Grup de Treball d’Experimentació en Viticultura i Enologia aplega més de 70 investigadors, de 20 centres de recerca d’arreu d’Espanya a Vilafranca del Penedès de la mà de l’INCAVI
  • Durant dos dies s’han presentat més de 40 ponències, 7 per part de l’INCAVI, amb les darreres investigacions en matèria de viticultura i enologia.

La ciència ens envolta i és més present del que ens podem imaginar. La investigació científica exerceix un paper fonamental en el sector vitivinícola, impulsant no només l’avenç del coneixement en viticultura i enologia, sinó també la millora de la qualitat dels vins, la sostenibilitat de les pràctiques productives i la resposta als desafiaments del canvi climàtic. El seu impacte s’estén des de la selecció de varietats de vinya més adaptades a l’entorn fins al desenvolupament de tècniques enològiques innovadores que realcen les característiques úniques de cada vi, contribuint així a la preservació del patrimoni vitícola i al desenvolupament econòmic i social de les regions productores.

En aquest context de vital importància, el Grup de Treball d’Experimentació en Viticultura i Enologia (GTEVE), un espai clau per a l’intercanvi de coneixement científic al sector vitivinícola, ha celebrat les seves 37 jornades a Vilafranca del Penedès els dies 6 i 7 de maig. Aquesta trobada, organitzada per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ha reunit més de 70 investigadors d’una vintena d’institucions d’Espanya per presentar i debatre els darrers avenços en recerca i desenvolupament (R+D) en viticultura i enologia.

Durant dos dies, experts en viticultura i enologia han compartit els resultats de les seves investigacions, a través de més de 40 ponències, que comprenen des de l’adaptació al canvi climàtic fins a la recerca de pràctiques més sostenibles i l’estudi de varietats autòctones. L’INCAVI, enguany com amfitrió de les jornades, ha participat amb set presentacions.

Sostenibilitat i canvi climàtic

La sostenibilitat i l’adaptació al canvi climàtic han estat temes clau a les jornades, ja que són fonamentals per al futur del sector vitivinícola. S’han presentat investigacions sobre com trobar alternatives als pesticides tradicionals, com utilitzar el control biològic per combatre les malalties de la fusta de la vinya, i com fer servir productes naturals per controlar plagues com el míldiu. A més, s’ha analitzat per què alguns fungicides ja no són tan efectius contra el míldiu i com es pot reduir l’ús d’aquests productes químics, en línia amb els objectius de la Unió Europea per a una agricultura més verda.

A més, també s’ha explorat el potencial dels cellers subterranis per a la producció de vins “energia 0” i la integració de sistemes fotovoltaics a vinyes per a una producció més sostenible. La recerca de varietats de vinya resilients al canvi climàtic han centrat també part del debat, amb investigacions sobre el rescat de varietats antigues, l’exploració de la diversitat genètica i l’avaluació del comportament de noves varietats en condicions de sequera.

Altres estudis han abordat la gestió de l’aigua a les vinyes, l’eficiència en l’ús de l’aigua de diferents varietats i l’impacte del microbioma de la vinya a la salut de les vinyes.

Maneig de la vinya i millora genètica

Les jornades també han dedicat un espai important al maneig de la vinya, abordant pràctiques agronòmiques que influeixen en la producció i qualitat del raïm. Destaquen en aquest àmbit les investigacions sobre com la interacció entre la vinya i el seu entorn (el tipus de sòl i el clima) i les tècniques de cultiu determinen la qualitat final del vi.

D’altra banda, també s’ha debatut sobre la caracterització i la millora de les varietats de vinya, una qüestió clau per al futur del sector. S’han presentat investigacions sobre com aprofitar el potencial de varietats locals, com obtenir raïms més resistents a les malalties causades per fongs, com adaptar les varietats al canvi climàtic i com triar les millors varietats per a climes càlids.

La clau: la col·laboració

Amb una llarga trajectòria dedicada a impulsar la innovació al sector, el GTEVE s’ha consolidat com un espai clau per a la transferència de coneixement i la col·laboració entre centres de recerca.

Així, aquestes jornades han reafirmat el compromís del grup amb l’impuls de la investigació al sector vitivinícola, contribuint al seu desenvolupament sostenible i a la millora de la qualitat dels vins.