Els vins catalans mostren la fortalesa empresarial del sector a la fira ProWein de Düsseldorf
17/03/2023
08:36
Actualitat / Inici /
L’estand institucional de Catalunya disposarà d’un espai d’exposició de més de 650m2, que permetrà mostrar el potencial vitivinícola del sector a un mercat estratègic agroalimentari com és l’alemany. De fet, en el cas del vi i cava, Alemanya i la ProWein són porta d’entrada al mercat europeu i les empreses catalanes participants tindran l’oportunitat de mostrar els seus productes a compradors de més de 60 països.
ProWein és la fira vitivinícola més prestigiosa d’Europa i compta amb la participació de prop de 6.000 expositors internacionals i una presència de visitants estimada superior als 60.000 compradors. La fira està dirigida exclusivament a públic professional, que pertanyen, entre altres, als sectors de serveis de càtering, hotels, restauració, botigues de vins i licors, botigues al major i al detall, importació i exportació o venda per internet. De periodicitat anual, la fira recupera aquest 2023 les seves dates habituals de celebració després de les cancel·lacions del 2020 i 2021 i el canvi de dates del 2022.
La participació institucional de Catalunya a ProWein a través de PRODECA respon a l’aposta comercial del sector en l’àmbit internacional. La participació a la fira dona la possibilitat als cellers participants a establir i consolidar contactes comercials en un dels principals mercats compradors de vins i caves catalans.
PRODECA i INCAVI presenten la web internacional Catalan Wines
El director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, i la directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, visitaran la fira els dies 19 i 20 març i podran valorar amb els cellers participants l’impacte comercial de la participació en aquesta fira. Els directors de PRODECA i INCAVI presentaran el dilluns 20 de març a les 10.30 la web internacional catalanwines.com per a la promoció i la divulgació del vi català i de la cultura del vi. Aquesta nova eina, gestionada per INCAVI, es posa al servei del conjunt del sector vitivinícola i vol ser la porta d’entrada al vi català al públic internacional que vol conèixer la realitat i història dels vins i vinyes de Catalunya.
Aquesta pàgina web dona compliment al Pla Estratègic de l’INCAVI, #HortizóINCAVI2025 que va ser elaborat de forma consensuada amb el sector i els seus diversos agents. D’aquesta manera, es posa en funcionament un portal web que aglutina la història, les Denominacions d’Origen i marques col·lectives, els cellers i les propostes enoturístiques del país per a presentar-los i explicar-los arreu del món.
Novetats comercials dels cellers catalans a ProWein
ProWein també serà una oportunitat perquè les empreses participants sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” presentin les seves darreres novetats comercials i corporatives. El certamen és l’ocasió ideal perquè els cellers donin a conèixer els seus nous vins i caves al públic internacional, com Buil & Giné, Clos Montblanc, Empordàlia, Sumarroca, Vinya Escudé, Avgvstus Forvm, Acústic, Albet i Noya, U mes u, Caves Bolet, Vinícola de Nules o Wine in Tube, per exemple. Aquesta darrera empresa també té previst la presentació d’un nou format d’envasos per millorar la preservació i el transport dels productes i reduir l’impacte ambiental.
La patronal del cava AECAVA, que participa a ProWein amb 11 cellers, estarà present per primera vegada sota la denominació “Comtats de Barcelona”.
ProWein és un espai de trobada, de celebració i presentació de novetats per als cellers catalans. Acústic, que enguany commemora el seu 20è aniversari, anuncia el seu nou celler de 2.000 m2 a la Finca l’Hostal, als afores de Marçà (Priorat). Buil & Giné rebrà novament l’Or en l’edició 2023 de Mundus Vini, de la prestigiosa capçalera alemanya Meininger Verlag, pels vins Giné Giné i Joan Giné. Aquetes seran algunes de les activitats que s’anunciaran en el marc de la ProWein.
Alemanya, porta d’entrada del vi a Europa
El sector del vi i cava va exportar 632,20 M€ el 2022, el que suposa un creixement de l’1,97% en valor i un descens del 2,77% en volum respecte al 2021. El cava es consolida com a motor del sector amb el 50% del valor i 55% del volum exportat, i un creixement del 5,11% en valor i un 6,75% en volum. En canvi, el vi, per la davallada dels dos principals mercats de destí (Regne Unit i els Estats Units), ha disminuït les seves exportacions un 3,24% en valor i un 17,38% en volum respecte al 2021.
Catalunya exporta els seus vins i cava a 157 mercats mundials. Més del 44% s’exporta a països de la Unió Europea, mentre que el 55% a mercats tercers. La Unió Europea representa gairebé la meitat del consum mundial de vi i cava: segons dades d’Euromonitor Internacional, per als propers quatre anys es preveu que l’increment de consum sigui superior al 4% en volum.
Alemanya, segon destí mundial de les exportacions de vi i cava de Catalunya i primer destí d’Europa, ha importat els vins i caves catalans per un import de 71,39M€ amb una disminució respecte a l’any anterior del 4,58% propiciat per la davallada del consum a les llars (4%) i de les importacions del mateix mercat (21,75%).
Per a tots aquests motius, ProWein és la porta d’entrada a altres mercats europeus per a moltes empreses vitivinícoles catalanes. La preferència per a vins de la mateixa UE, vins amb DOP o IGP i vins varietals fa que els cellers catalans siguin especialment apreciats al mercat europeu.