INCAVI participa al Gastronomic Forum Barcelona amb dues sessions guiades el 6 i 7 de novembre

02/11/2023

16:21

Actualitat / Inici / INCAVI participa al Gastronomic Forum Barcelona amb dues sessions guiades el 6 i 7 de novembre

En el marc del Gastronomic Forum Barcelona, que se celebra del 6 al 8 de novembre en el Recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, l’INCAVI organitza una ponència amb tast que girarà al voltant de la recuperació de la malvasia, una de les varietats de raïm amb més trajectòria històrica de tot l’arc Mediterrani, i una taula rodona per debatre, junt amb representants de les Denominacions d’Origen, sobre els diferents projectes de viticultura que estan en marxa per tal d’adaptar-se al canvi climàtic en tot el territori català.

Sobre la malvasia

Sota el títol Malvasia, una varietat recuperada i adaptada al canvi climàtic, la sessió tindrà lloc dilluns 6 de novembre, a les 16:00h, a l’Espai Clima i Alimentació, i comptarà amb la participació d’Alba Gràcia Peñella, responsable del Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, i Enric Bartra, investigador de l’INCAVI.

La malvasia de Sitges és una varietat que va estar en perill d’extingir-se a causa de la seva poca producció, sensibilitat a l’oïdi, i el creixement del turisme a la zona de cultiu. L’esforç col·lectiu ha permès recuperar-la i, actualment, ja hi ha més de 30 cellers que n’elaboren vins.

Es tracta d’una varietat que té una bona resistència al canvi climàtic, a més d’una llarga tradició cultural a Sitges i el seu entorn. La seva petjada documental i patrimonial ha deixat un rastre que permet estudiar-la i posar-la en valor. A Sitges, documentada ja al segle XV, va ser un dels vins més emblemàtics del territori català.

Temes a debat del vi català

Sota el títol El vi català: adaptació i oportunitats davant el canvi climàtic. Experiències de les Denominacions d’Origen Catalanes i l’INCAVI, la sessió tindrà lloc dimarts 7 de novembre, a les 12:00h, a l’Espai Clima i Alimentació, i comptarà amb la participació de representants de la DO Terra Alta i la DO Tarragona, en representació de les DO, així com d’Alba Balcells, directora general de l’INCAVI, i Xoán Elorduy, cap del servei de viticultura de l’INCAVI, en representació de la institució.

Durant la sessió es debatran temes que afecten les DO participants, com ara la posada en marxa d’una xarxa de controls de l’estrès hídric a la DO Terra Alta, o el projecte per estudiar l’impacte de la càrrega de poda i la qualitat del macabeu de la DO Tarragona; així com la recuperació de varietats autòctones a diferents zones del territori com són la DOQ Priorat, la DO Pla de Bages, la DO Costers del Segre o la DO Alella.